הרב חיים לייטר
מוהל מוסמך
אולי על דעתך
שאלות נפוצות
הנה כמה מהשאלות הנפוצות ביותר שנשאלות לפני ברית המילה. אם השאלה שלך לא מופיעה כאן, אל תהסס לפנות אליי כדי לדון בכל בעיה או שאלה שיש לך.
01 מתי דוחים את ברית המילה?
ישנן סיבות רבות לכך שברית מילה אינה יכולה להתבצע ביום השמיני, לדוגמה: צהבת, לידה מוקדמת, משקל נמוך מאוד של התינוק (בדרך כלל מתחת ל-2.5 קילוגרם), לידה קיסרית או אם התינוק נולד בשעות בין השמשות (מיד לאחר שקיעת השמש אך לפני הופעת שלושה כוכבים) בכניסת שבת או יציאת שבת. כשמדובר בצהבת, החישובים הם טכניים ומורכבים, ולכן לפני קביעת התוכניות לברית, יש להתייעץ עם מוהל או רב (או עם שניהם) כדי לוודא שהברית תתבצע בזמן הנכון. פעמים רבות הורים מתקשרים קודם לספק הקייטרינג או לאולם לפני שהיו בקשר עם המוהל, ואז מגלים שעליהם לשנות את כל התוכניות כי טעו בחישוב התאריך.
02 האם מותר לעשות את הברית בלילה?
ברית מילה לא ניתן לבצע בלילה. השולחן ערוך, יורה דעה, סימן רסב סעיף א, קובע שברית המילה צריכה להתבצע לאחר עלות השחר. הרמ"א מוסיף שאם הברית נעשתה לאחר עמוד השחר, זה נחשב. אולם, אם הברית נעשתה בלילה, היא אינה נחשבת ויש צורך לבצע *הטפת דם ברית.
*הטפת דם ברית היא פעולה שנעשית לאחר ברית מילה שאינה כשרה או שביצע אותה מוהל שאינו דתי, אם החיתוך נעשה באופן דומה לזה של מוהל. התהליך דומה לבדיקת ברזל הנעשית בעת תרומת דם. אם יש לך שאלות לגבי הצורך בהטפת דם ברית, יש להתייעץ עם מוהל או רב.
03 האם מותר לעשות ברית מילה בשבת?
זה לא רק מותר, אלא למעשה מצווה. אולם, הדבר נכון רק כאשר ברית המילה מתבצעת ביום השמיני. הציווי לבצע את הברית ביום השמיני דוחה את השבת ואת החגים. עם זאת, ישנם חריגים לכלל זה, כמו: תינוק שנולד בשעות בין השמשות, בתחילת או בסיום השבת; תינוק שעבר את היום השמיני מסיבות כלשהן; ותינוק שנולד בלידה קיסרית, לשם מספר דוגמאות. אם יש לך שאלות לגבי האם ניתן לבצע את הברית בשבת, מומלץ להתייעץ עם מוהל או רב.
04 האם יש חיוב למנין בברית מילה?
אין חיוב למנין, אבל זה עדיף.
05 מהו תהליך ההכשרה אותו עברת?
התמחיתי אצל ד"ר ארי גרינספן במשך כמעט שלוש שנים, שבהן צפיתי והסייעתי לו במהלך הלימוד שלי. בסיום תקופת ההתמחות, ביצעתי מספר בריתות באופן עצמאי תחת הדרכתו של ד"ר גרינספן, עד שהעריך שאני כשיר לבצע בריתות לבד. אז הוא הסמיך אותי כמוהל.
06 למה כדאי לבחור במוהל ולא ברופא?
הסיבה הראשונה והחשובה ביותר היא ההכשרה המיוחדת שהמוהל מקבל. מוהלים מתמקצעים בתחום ברית המילה ומבינים לעומק את כל הפרטים הקטנים של ההליך ואת הבעיות הרפואיות הקשורות לו. הם בעלי הידע, המיומנות והניסיון הדרושים כדי להגן על הילד בצורה הטובה ביותר. למעשה, פעמים רבות רופאים מתייעצים עם מוהלים בנושאים כמו צהבת, משום שאנחנו עוסקים בתחום זה יום-יום. אנחנו המומחים האמיתיים.
כמו כן, יתכן שעדיפויותיו של רופא לא יישארו ממוקדות בברית המילה שביקשו ממנו לבצע. במקרה של שיחת חירום, הרופא עלול לבטל את הברית ברגע האחרון. יתרה מכך, חישוב התאריך הנכון לברית המילה הוא תהליך מורכב שדורש הכשרה מיוחדת. רופאים רבים, בשל חוסר הכשרה בתחום זה, עלולים לטעות ולבצע את הברית ביום שאינו מתאים. בזכות ההכשרה והניסיון שלנו, המוהלים מבצעים את הברית בצורה הרבה יותר מהירה ויעילה. כשאני מבצע את הברית, זה לוקח מספר דקות, בעוד שלרופא ללא הכשרה מתאימה זה עלול לקחת למעלה מחצי שעה – זמן ארוך מאוד עבור ילד לעבור כל הליך, קל וחומר ברית מילה. מטרתו של מוהל טוב היא לבצע את ההליך ההלכתי בצורה הבטוחה והמהירה ביותר, תוך הפחתת הכאב ככל האפשר.
07 כמה כאב יחוש התינוק?
הדבר הראשון שיש להבין הוא שאין אפשרות לבצע ברית מילה מבלי שהילד יחוש רמה מסוימת של אי נוחות. עם זאת, מוהל מקצועי ייעשה כל מאמץ כדי להבטיח שהילד ירגיש בנוחות מירבית במהלך ההליך. כולנו יודעים שפעולה פשוטה כמו החלפת חיתול יכולה לגרום לילד לבכות מהקור. ישנן שתי דרכים עיקריות בהן נשתמש כדי להפחית את הכאב של התינוק. פרופ' הרב אברהם שטיינברג, מומחה ידוע בתחום הרפואה וההלכה, מסביר שדרכי ניהול הכאב הטובות ביותר לתינוק בן שמונה ימים הן שילוב של מי סוכר וקרם להרדמה מקומית. לכן, הדבר הראשון שנעשה הוא למרוח משחת הרדמה מקומית בשם אמלה (Emla) שעה לפני ביצוע הברית (הוראות השימוש מצורפות בתחתית העמוד). אמצעי נוסף להקלת הכאב הוא שאספק לתינוק מי סוכר במהלך הברית. השאלה הנפוצה שאני נתקל בה היא: "למה לא להשתמש ביין? הרי זה מה שמוהלים רבים משתמשים בו." הסיבה שאני בוחר במי סוכר ומיץ ענבים היא, כפי שמציין פרופ' שטיינברג, שזה מה שהתינוק זקוק לו.
08 מכיוון שמצוות ברית המילה מוטלת על האב, האם הוא חייב לבצע את הברית בעצמו?
מצוות המילה אכן חלה על האב, אך אין הוא חייב לבצע את הברית בעצמו. מבחינה הלכתית, מותר למנות שליח (סוכן), בדרך כלל המוהל, שיבצע את הברית בשמו. האב מחויב לבצע את הברית בעצמו רק אם הוא יודע איך לבצע אותה, או אם הוא מוהל בעצמו. זו הסיבה שביצעתי את הבריתות לשני בניי – כי אני מחויב לכך הלכתית ויש לי את היכולת לבצע את הברית.
עבור מי שאינו מוהל, קיימת אפשרות ביניים: המוהל יכול לבצע את כל ההליך פרט לחיתוך, ואת החיתוך יכול האב לבצע בעצמו. לפעמים זו האפשרות הטובה ביותר, שכן היא חוסכת את הצורך במינוי שליח. האב מבצע את הברית בעצמו. אם מישהו מעוניין באופציה זו, ניתן ליידע את המוהל גם רגע לפני תחילת הברית. עם זאת, כדאי שהזוג יגיע להסכמה בנושא מוקדם ככל האפשר.
9 מהם הכיבודים בטקס המילה ומי יכול לקבל אותם?
כיבודים בטקס ברית המילה הם דרך להביע כבוד והערכה, ולהשתף אנשים נוספים בחגיגה. הכיבודים ניתנים לגברים ולנשים, כל עוד הם יהודים. כל תפקיד בכיבודים מצריך תנאים שונים.
קוואטרים - נושאי הכריות: בדרך כלל, הכבוד מוענק לזוג, שבו האישה לוקחת את התינוק מהאם, מעבירה אותו לבעלה, והבעל מעניק את התינוק לאב. אך הכבוד אינו חייב להיות מוגבל לשניים בלבד. משפחות מסוימות בוחרות לכלול גם חברים ובני משפחה נוספים בתהליך. ישנן גרסאות רבות לחלק זה של הטקס, ופרטי הביצוע יכולים להתואם עם המוהל לפני הברית.
כסא אליהו - לאחר שהאב לוקח את התינוק ואומר את ה"שמע" והתפילות הנדרשות, מוענק כבוד למישהו שייקח את התינוק מידיו ויניח אותו על כיסא אליהו. בשלב הזה, המוהל יאמר תפילה לבקשת כוח במהלך ברית המילה.
מכסא אליהו לסנדק - כבוד זה ניתן למישהו שייקח את התינוק מהכיסא ויניח אותו על ברכי הסנדק לצורך ביצוע הברית. הכבוד הזה פתוח לשימוש של המשפחה, אך אין צורך להעניק אותו לאדם נוסף. האדם שקיבל את כבוד כיסא אליהו יכול להיות זה שייקח את התינוק מהכיסא. אם אתם מתקשים למצוא מספיק כיבודים לכל בני המשפחה, זו אפשרות שניתן לשקול.
סנדק - הסנדק הוא האדם שמחזיק את התינוק על ברכיו במהלך הברית. האדם הראשון בתור לקבלת כבוד זה הוא הסבא מצד האב, אך לא תמיד כך הדבר. הסנדק יכול להיות גם האב או אפילו חבר קרוב. אותם אנשים יכולים לבצע את המצווה הזאת מספר פעמים עבור אותה משפחה. ההתניה היחידה היא שהאדם לא יכול להיות סנדק מספר פעמים באותה שנה.
עמידה לברכות - אדם זה מחזיק את התינוק במהלך הברכות וטקס naming בסיום הברית. כבוד זה ניתן להעניק לכל אחד.
המברך - אדם זה מברך את הילד ומעניק לו את שמו. גם כבוד זה ניתן להעניק לכל אחד, אך מכיוון שיש הרבה טקסט בעברית המעורב בכך, כדאי שהאדם יהיה מוכן ויודע לקרוא את הטקסט הנדרש ולהכיר את הנוסח. להורדת הטקסט המלא של הטקס, לחצו כאן.
10 כשאתה מבצע מציצה, האם אתה משתמש בפה ישירות או באמצעות צינור?
זו שאלה מאד חשובה. כאשר אני מבצע מציצה, אני תמיד משתמש בצינור כדי שהפה שלי לא יגע באזור המנותח. אני עושה זאת מסיבה אחת בלבד: שמירה על בטיחות הילד שלך. כבר יותר ממאה שנה ידוע שיש קשר ישיר בין מציצה בפה (מציצה אוראלית) לבין העברת מחלות זיהומיות. בשנות ה-80 התפרצה צהבת B נרחבת באזור ניו יורק בגלל שמוהלים לא השתמשו בצינור. בעוד שצהבת B אינה מסוכנת למבוגרים, במקרה של תינוקות היא עניין של חיים ומוות. יש אפילו מקרה של מוהל שסיים את לימודיו בישיבה שלי באותה תקופה, עבר לאזור ניו יורק וביצע מציצה בפה, נדבק באיידס מהתינוק ומת. למרבה הצער, הסוגיה נמשכת גם היום ויש מקרים של ילדים שמתו כתוצאה מהידבקות בהרפס מדי שנה. לשמחתנו, כמה פוסקים חשובים מתנגדים כיום למציצה ללא צינור. כפי שניתן לראות מהדוגמאות הללו, הצינור מגן על הילד שלך וגם על המוהל. אין סיבה הלכתית שלא להשתמש בו. השימוש בצינור הוא חלופה הלכתית שוות ערך למציצה בפה. אך זה לא רק תפקיד המוהל להשתמש בצינור; גם תפקידכם כהורים לבקש מהמוהל להשתמש בו. רבים מהמוהלים שיש להם צינור ישתמשו בו אם יבוקשו לעשות זאת. לכן, דאגו לבריאות הילד שלכם וודאו שהמוהל שלכם משתמש בצינור מציצה. ואם המוהל שלכם מסרב להשתמש בו, מצאו מוהל אחר.
*מציצה היא חלק מהברית שבו נמשכים כמה טיפות דם מהפצע לצורכי בריאות. חכמי התלמוד האמינו שהמציצה מספקת הגנה לילד, ולכן אם מוהל לא מבצע אותה, יש להחליפו. למידע נוסף על מנהג המציצה, לחצו כאן.
11 למה משתמשים בכפפות?
ידוע ברפואה המודרנית כי אחת הדרכים שבהן חיידקים מועברים, שעלולה להוביל לזיהום, היא מגע לא סטרילי עם פצע פתוח. כולנו ראינו בתוכניות רפואיות את הרופאים מבצעים את תהליך ה-"scrubbing in". אני משתדל לבצע "scrub in" לפני כל ברית שאני מבצע. אני מקדיש 3-5 דקות לפני הברית לעיקור ידיי בסבון רפואי. לאחר מכן אני מסדר את הכלים שלי, שעברו עיקור באוטוקליב, ואני לובש כפפות לטקס. לפני ביצוע הברית, אני מחליף לכפפות ניתוח סטריליות שלא נגעו בכלום, כך שאני יוצר את הסביבה הסטרילית ביותר מחדר ניתוח. אין ספק שזו הדרך הבטוחה ביותר לביצוע ברית מילה ולכן אני נוקט בה.
*האוטוקליב הוא מכונה שכל רופא שיניים ורופא משתמשים בה לעיקור כלים. היא משתמשת באדים בלחץ גבוה כדי לחסל 100% מהחיידקים, והיא השיטה היעילה ביותר לעיקור בשוק.
12 אפשר להמליץ מקום לאירוע?
יש כמה מקומות טובים בסביבות ירושלים לאירוע שלכם. הנה רשימה של רוב מהם.