top of page

הרב חיים לייטר

  מוהל מוסמך

אולי על דעתך

שאלות נפוצות

להלן כמה מהשאלות הנפוצות ביותר ששואלים לפני ברית ...

אם השאלה שלך היא לא כאן, אל תהסס לפנות אליי כדי לדון בבעיות שלך.

01   מתי דוחים את ברית המילה?
ישנן כמה סיבות לדחיית ברית מילה כגון: צהבת, תינוק שנולד מוקדם ובמשקל נמוך מאד (בדר"כ מתחת ל2.5 ק"ג), תינוק שנולד בבין השמשות (הזמן שבין השקיעה לבין הופעת שלשה כוכבים) של ערב/מוצאי שבת. לגי צהבת, כל החישובים האלה הם מסובכים מאוד, ולפני שעושים את הסידורים לברית, מומלץ לדבר עם המוהל או עם רב (או שניהם) כדי לוודא שברית המילה תהיה בזמנה. יש מקרים בהם ההורים מתקשרים עם האולם לפני שהם מדברים עם המוהל ואז צריכים לקבוע מועד חדש, כי הם טעו בחישוב.



 

02   האם מותר לעשות את הברית בלילה?
אסור לעשות ברית מילה בלילה. השלחן ערוך, יורה דעה, סי' רסב סע' א פוסק שצריך לעשות את ברית המילה אחרי נץ החמה. הרמא מוסיף שאם זה נעשה אחרי עמוד השחר, זה בסדר. אבל שניהם מסכימים שאם המילה נעשתה בלילה, זה לא נחשב ולכן יש חיוב *בהטפת דם ברית.


*אחרי ברית שנעשית ללא טקס, או שלא באופן ההילכתי הנדרש - אם החיתוך היה טוב מבחינת הלכתית, עדיין יש חיוב למשוך טיפת דם מהאיבר במקום הברית עצמה. התהליך דומה לבדיקת הברזל בתרומת דם. אם יש ספק באם מישהו צריך הטפת דם ברית, יש להתייעץ עם מוהל או רב.

 

03    האם מותר לעשות ברית מילה בשבת?
זה לא רק מותר אלא גם חייבים לעשות את הברית בשבת- אבל זה רק כאשר הברית בזמנה. המצווה לעשות את המילה ביום השמיני דוחה את השבת או החג. אבל יש יוצאים מן הכלל, כגון תינוק שנולד בבין השמשות (הזמן שבין שקיעה והופעת שלשה כוכבים) בכניסת או ביציאת השבת, תינוק שהמילה לא בזמנה מכל סיבה, או תינוק שנולד בניתוח קיסרי. במקרה של ספק אם יש חיוב לעשות את הברית בשבת, יש להתייעץ עם מוהל או רב.

 

04   מתי עלי להודיע לאורח שלי על ברית המילה?
טוב לחכות עד שבדקתי את התינוק כי צהבת יכולה להתפתח כמה ימים לאחר שעזב את בית החולים וזה עשוי לדרוש עיכוב האירוע. עדיף לשלוח רק הודעה אחת כאשר כל הפרטים קבועים.
05   האם יש חיוב למנין בברית מילה?
אין חיוב, אבל זה עדיף.

 

06   מהו תהליך ההכשרה אותו עברת?
למדתי אצל ד"ר ארי גרינספן כשלוש שנים. בבתקופת הלימודים סייעתי לו במילת ילדים ומבוגרים. לקראת סיום הלימודים עשיתי כמה בריתות לבד, תחת פיקוח של ד"ר גרינספן, עד לקבלת ההסמכה ממנו. 

 

07   למה כדאי להשתמש במוהל ולא רופא?
התשובה הראשונה והכי חשובה היא ההכשרה. מוהלים לומדים להיות מומחים בתפקידם. מעשיית הברית עצמה ועד לידיעת כל הבעיות רפואיות שקשורות לברית. מוהלים הם הכי כשירים ובעלי הניסיון המתאים בעניינים שמגנים על תינוקך. למעשה, רוב הזמן, רופאים מבקשים עזרה ממוהלים בדברים כמו צהבת וכדומה, כי הם (המוהלים) מתעסקים בזה יום יום.  סיבה נוספת היא זמינות וסדר עדיפויות. כשרופא עושה את הברית, יש סיכוי שהברית היא לא בראש סדר העדיפויות שלו.  אם הוא מקבל שיחת חירום ,הברית עלולה להתבטל.
בעניין חישוב יום הברית: הרופאים לא עברו את ההכשרה ההלכתית ולכן אינם יודעים לפסוק מהו יום הברית הנכון. אני מניח, שמי שרוצה לעשות ברית לבנו, רוצה שזה יהיה ביום הנכון, לכן המוהל הוא הבחירה נכונה.  הראיה היא, שלאור הדרכתם וניסיונם, מוהלים עושים את הברית הרבה יותר מהר מרופאים.  כשאני או מוהל אחר עושים ברית מילה, הברית עצמה לוקחת רק כמה דקות. האם הייתם בברית עם רופא? הרבה פעמים זה לוקח כחצי שעה, בה התינוק מאד סובל. מטרת המוהל היא לעשות את הברית לפי ההלכה, בזמן הקצר ביותר, בצורה הבטיחותית ביותר, תוך מזעור הכאב.

 

​​08    כמה כאב יחוש התינוק?
קודם כל, אני חייב לומר שאי אפשר לקיים ברית מילה בלי כאב. אבל יש שני דברים שאנחנו נעשה כדי להפחית את הכאב של התינוק. הראשון הוא החלת הרדמה מקומית נקרא אמלה שעה אחת לפני ברית יתקיים (הוראות כאן). הקלה על הכאב השני הוא, אנחנו נותנים לילד מיץ ענבים במשך המילה. השאלה שאני שומע המון היא "למה לא יין? רוב המוהלים משתמשים בו." התשובה היא שמיץ ענבים זה בדיוק ממה שהתינוק צריך. לפי המחקר של ד"ר אברהם שטינברג מבה"ח שערי צדק, עורך המחקר העקרי של ענייני הלכה ורפואה, חומר ההרדמה הטוב ביותר לתינוק בגיל שמונה ימים הוא מי סוכר ולכן מיץ ענבים הוא הדרך הטובה ביותר להפחית את הכאב.

 

09    מצוות המילה היא מצוות האב, האם חייב האב למול את בנו בעצמו?
נכון, מצוות המילה היא מצוות האב אבל המשמעות אינה שהאב חייב לעשות אותה בעצמו.  לפי הדין, יש אפשרות למנות שליח, בדרך כלל המוהל, לעשות את המילה במקומו.  המקרה היחידי שאב חייב לבצע את הברית בעצמו,הוא במקרה שהאב הוא גם מוהל.  לכן, מלתי את בני- כי אני חייב ככל אבא ויש לי היכולת למול. 
לאנשים שאינם מוהלים יש פשרה נוספת.  המוהל מכין את הכל חוץ מהחיתוך עצמו, והאב יחתוך בלבד.  זוהי דרך טובה מפני שכך אין צורך בשליח.  האב הוא זה שמל את הבן. 
אם האופצייה הזו מעניינת אתכם, אפשר לומר למוהל ממש לפני הברית.  אני ממליץ להגיע להסכמה בין בני הזוג על דרך המילה. 

 


10  מהם הכיבודים של טקס המילה ומי יכול לקבל אותם?
כביטוי לרגש כבוד והערכה מקובל לשתף אנשים נוספים בטקס ולכבד אותם בתפקידים השונים במהלכו. את הכבוד ניתן לתת לכל אדם גבר או אישה ובלבד שיהיו יהודים. לכל תפקיד יש תנאים אחרים. למידע על איך לסדר את הכיבודים בצל קרונה לחץ כאן

קוואטרים - שושבינים העברת התינוק מהאם לאב על הכרית. מקובל לכבד זוג נשוי אחד לפחות.  האשה לוקחת את התינוק מהאם ומעבירה אותו לבעלה, בעלה נותן את התינוק לאב.  במקרה זה, אין צורך להגביל את הכיבוד לשני אנשים.  יש משפחות שבוחרות להוסיף בני משפחה וחברים נוספים בנוסף לזוג הראשון.  יש דרכים שונות לקיים את הטקס הזה , ניתן להתאים אותו לכל משפחה בהתייעצות עם המוהל.

כסא אליהו - כיבוד נוסף המקובל לתת לאדם קרוב הוא העברת התינוק לכסא אליהו. אחרי שקיבל האב את בנו ואמר "שמע ישראל" וברכות נוספות, הוא נותן את הבן למכובד אשר שם אותו על כסא אליהו.  בזמן הזה, המוהל מתפלל תפלה קצרה לקבל כוח לקיים את מצוות הברית ביושר.

 

מכסא אליהו לסנדק -  מכובד נוסף לוקח את התינוק מכסא אליהו ומעבירו לסנדק. פעמים רבות אותו אדם שהניח את התינוק על כסא אליהו יהיה גם זה שיעביר אותו לסנדק. אך אם יש רצון לכבד אנשים נוספים, ניתן לעשות זאת כך. 

סנדק -  הסנדק הוא זה שמחזיק את התינוק בחיקו במהלך הברית עצמה.  לפי ההלכה, הראשון לקבל כיבוד זה הוא סב התינוק מצד האב. אך אין חובה שכך יהיה. לעתים האב הוא הסנדק או ידיד קרוב של המשפחה. אותו סנדק יכול לשמש כסנדק לאותה משפחה מספר פעמים, אך אסור לאדם להיות סנדק יותר מפעם אחת בשנה.

עמידה לברכות -  בסוף הטקס במשך הברכות, מחזיק את התינוק מכובד נוסף. אפשר לתת את הכיבוד הזה לכל מי שרוצים.

המברך - זהו הכיבוד האחרון, תפקידו של המברך הוא לברך את התינוק ולתת לו את שמו. ניתן לכבד כל אדם, אך בשל אורכה של התפילה עדיף בחור באדם שמכיר את נוסח הברכה וניגונה.  הקליקו כאן לטקס של ברית המילה.

 

11   כשאתה עושה מציצה*, האם אתה עושה את זה בפה ממש או עם צינור?

** לפרטים על מציצה בצל קרונה לחץ כאן
זו שאלה מעולה. כשאני עושה מציצה, אני משתמש בצינור, כך שהפה שלי אף פעם לא נוגע בחיתוך של הברית. הסיבה לכך היא בטחונו של תינוק. זה כבר ידוע מאות שנים, שיש קשר בין מציצה בפה והעברת מחלות. בשנות השמונים בניו יורק הייתה התפרצות של צהבת B, בגלל שמוהלים לא השתמשו בצינור. בעוד שצהבת B אצל מבוגרים אינה מסוכנת, אצל תינוק זו סכנת מוות. יש סיפור על תלמיד מהישיבה שבה למדתי שקיבל סמיכה (לרבנות) ולמד מילה. כשסיים את לימודיו הוא עבר לניו יורק. הוא עשה מציצה בפה ממש, וקבל אידס ומת. חבל הזה עדיין נמשכת בזמן הזה בברוקלין שהיה כמה מקרים של שלבקת ותינקות מתו. תודה לאל, יש כמה פוסקים גדולים שאוסרים על מציצה בלי צינור. כפי שמתואר לעיל, הצינור מגן על תינוקך וגם על המוהל ואין סיבות הילכתיות לאסור את שימושו. לפי הפוסקים, השפופרת שווה למציצה בפה ממש.
אבל, זה לא רק החיוב של המוהל להשתמש בו, אלא גם החיוב של ההורים לבקש את השימוש. יש המון מוהלים שיש להם צינור והם לא משתמשים בו בלי בקשה. לכן, למען בריאות תינוקך תדרוש צינור מציצה, ואם מוהלך לא ירצה להשתמש בו, אני ממליץ למצוא מוהל שכן.

 

*מציצה היא חלק הברית של משיכת קצת דם מהחיתוך, מסיבות בריאותית. חכמי התלמוד האמינו שמציצה מגינה על בריאות הילד. עד כדי כך, שאם מוהל לא עושה מציצה בכוונה, אנו חייבים להוריד אותו. למידע נוסף על מנהג המציצה לחץ כאן.

 


12   למה משתמשים בכפפות?
נגיעה לא סטרילית גורמת להעברת חיידקים, ובהמשך לכך לדלקת. כולנו מסתכלים בתוכניות טלוויזיה רפואיות, שבה הרופאים אומרים "scrubbing in" (עיקור ידיים לפני ניתוח). אני עושה "scrub in" לפני כל ברית- אני מנקה הידיים שלי בין 3-5 דקות עם סבון מדיקלי לפני הברית, אחר כך אני עורך את כלי הברית שכולם כבר קיבלו עיכור *באוטוקליב. למרות שאני לובש כפפות לטקס, לפני הברית עצמה אני מחליף לכפפות סטריליות שלא נגעו בכלום.  לדעתי זו הדרך הכי סטרילית לעשות ברית מילה וזאת הסיבה שאני משתמש בה.

*האוטוקליב הוא מכונה שכל רופאים משתמשים לעקר את כליהם, הוא מעקר באמצעות אדים בלחץ גבוה ומחסל כמעט 100% של החיידקים. זו הדרך הכי יעילה לעקר את כלים .

13   אפשר להמליץ מקום לאירוע?

יש כמה מקומות טובים בסביבות ירושלים לאירוע שלכם. הני רשימה של רוב מהם.

bottom of page